Õppejõu väljakutse 7- artikli lugemine ja loetu kinnistamine

Tere taas! Enne kursuse lõppu pidime läbi töötama ka ühe teadusliku artikli, mille teema pidi käsitlema loovust või innovatsiooni. Meie valisime sellise artikli nagu “The Mad-Genius Paradox: Can Creative People Be More Mentally Healthy But Highly Creative People More Mentally Ill?”



Millest see artikkel rääkis?

Hullu geeniuse poleemika on kindlasti üks vanimaid ja problemaatilisemaid küsimusi psühholoogias. 

Loovuse ja psühhopatoloogia korrelatsiooni saab väljendada kahe sõltumatu väitena: 
  • kõigi loovate inimeste hulgas on kõige loovamatel inimestel suurem risk haigestuda vaimuhaigustesse kui vähem loovatel inimestel
  • kõigi inimeste hulgas on loovatel inimestel parem vaimne tervis kui mitte loovatel inimestel

Kui võtta arvesse loometootlikkuse tüüpilist ristlõikejaotust, võivad need kaks väidet olla mõlemad tõesed. Seda võimalikku ühilduvust nimetatakse siinkohal hullumeelsuse paradoksiks. Isegi kui psühhopatoloogia on määratud positiivselt korreleeruvaks loomingulise produktiivsusega, võib loomeinimeste kui terviku psühhopatoloogia olla märgatavalt väiksem kui inimestel üldpopulatsioonis, sest kõige enam ohustatud loomingulised geeniused moodustavad äärmiselt väikese osa valdkonda panustavatest inimestest.

Mis me veel korda saatsime?


Aga see ei olnud veel kõik. Peale artikli läbi analüüsimist pidime me seda klassis tutvustama. Kõigepealt oligi vaja tähtsamad mõtted klassile edasi anda ja seejärel aitama neid kuidagi loovalt klassil kinnistada. Meie valisime kuuldu kinnistamiseks väga lihtsa valikvastustega testi, mis määras, kas õpilane on keskmise loovusega, kõrge loovusega või täiesti hull. Testis oli 5 järgmist küsimust:

1. Kui osaleksid maalimisõhtul, ütleks juhendaja sulle:

Vastusevariandid:
A. “Kas sa soovid oma raha tagasi?”
B. “Sa oled täitsa tubli.”
C. “Vau, sina oledki järgmine da Vinci!”

2. Kas sulle meeldiks veeta terve päev üksi, lihtsalt “ulpides oma mõtetemeres”?

Vastusevariandid:
A. Kes see üldse üksi tahab olla?
B. Vahepeal võib.
C. Unelmate päev!

3. Kas sinu jaoks oleks raske lüüa läbi valdkonnas, mis on ühtlasi nii sinu hobi kui ka töö ja nõuab enese tõestamist (kui otsustad oma lemmiku hobiga hakata raha teenima)? Kas see oleks sinu jaoks stressirohke?

Vastusevariandid:
A. Mina siin probleemi ei näe.
B. Nii ja naa
C. Olen täiesti nõus.

4. Kas sa usud tulnukatesse?

Vastusevariandid:
A. See on jabur teema.
B. Ma usun, et me ei ole üksi.
C. Meie olemegi tulnukad.

5. Kui sul on valida vaba aja veetmise viiside vahel, siis sa valiksid kõige suurema tõenäosusega:

Vastusevariandid:
A. joomingu sõpradega;
B. nö “paint and wine” õhtu;
C. nädalase kultuurireisi (lend väljub paari tunni pärast ja sul ei olnud enne sellist plaani).

Tulemuse said kõik õpilased selle järgi, milliseid valikuid nad testis tegid. Kui valiti enim A vastusevariante, oli inimene keskmise loovusega, kui oli enim B variante, kõrge loovusega ja C variandi puhul nö ”hull”. See test aitas õpilastel meelde jätta, et selline paradoks on üldse olemas. 

Selline siis sai meie seekordne postitus, proovi ka sina see test läbi teha ja lisa oma vastus kommentaaridesse, kohtume juba järgmine kord :)

Kommentaarid

Populaarsed postitused